4-2304.jpg

Kantel en transportsysteem papierrollen

Project: kantel- en transportsysteem papierrollen​, ergonomisch handlen van zware industriële producten 

Over onze klant:
PilloPak is de specialist voor lichtgewicht golfpapier en verpakkingen uit golfpapier. Sinds 1954 ontwikkelen zij transport-en productverpakkingen voor klanten uit de meest uiteenlopende branches. PilloPak is specialist in de productie van levensmiddelenverpakkingen voor direct contact. Verhoeven Oss is volledig gecertificeerd op dit gebied.

Projectomschrijving:
PilloPak produceert een verscheidenheid aan soorten golfpapier, allen met hun eigen specificaties. Deze soorten worden op verschillende rollen gedraaid en vanuit de productie aangeboden aan de logistiek. Deze rollen moeten gestapeld en gepalletiseerd worden, voordat ze naar de klant of in de opslag gaan. Door de afmetingen en het gewicht kunnen deze rollen niet door mensen gestapeld worden. Maar hoe is dat te automatiseren gezien de verschillende gewichten en afmetingen?

PilloPak heeft Verhoeven Oss gevraagd om een systeem te bedenken dat de verschillende rollen kan stapelen en palletiseren. Belangrijk is uiteraard dat de producten niet worden beschadigd, maar ook dat het systeem geschikt is om alle afmetingen en gewichten te verwerken. Tevens moet alles gerealiseerd worden binnen de bestaande beschikbare ruimte. Een hele uitdaging!

Verhoeven Oss heeft een systeem gebouwd waarin de verschillende papierrollen vanuit de productie geautomatiseerd aangeboden worden. De rollen worden op de kant gepositioneerd en vervolgens wordt de hele stapel in een keer rechtop gezet. Dit bespaart enorm veel tijd omdat de rollen anders een voor een met een kraan gekanteld en gestapeld moeten worden. In rechtopstaande positie worden de stapels op de pallet getransporteerd en op een traversewagen geplaatst. Deze traversewagen kan vervolgens over een vast traject rijden en de verschillende stapels op elke gewenste rollenbaan plaatsen om verder vervoerd te worden. Van hieruit wordt de verdere distributie naar het magazijn en naar de uiteindelijke klant georganiseerd.

Met dit systeem is het van belang dat de rollen niet beschadigd raken, maar ook dat de veiligheid van de medewerkers blijft gewaarborgd. Dit betekent dat het hele systeem 100% veilig moet zijn. Zoals de projectfoto's tonen staat veiligheid centraal; de sensoriek op de traversewagen, de valbeveiliging op de traversewagen, de duidelijke afbakening van het rijgebied van de traversewagen enzovoorts.

Met dit project laat Verhoeven Oss duidelijk zien dat ze alle facetten van een project beheerst. Het inventariseren van het probleem, het engineeren en produceren van een oplossing, het werkend opleveren van het systeem bij de klant en het waarborgen van de veiligheid van de medewerkers.